Categories
Uncategorized

Rimpels voor uw haar: de verouderingscyclus waar u niet aan denkt

Als je aan veroudering denkt, denk je waarschijnlijk aan rimpels. Er zijn maar weinig mensen die nadenken over hoe en of het haar veroudert, maar dat doet het wel. Nee, u krijgt eigenlijk geen “rimpels” in uw haar.

Helaas kennen de meeste mensen hun haarleeftijd niet. Als ze er eindelijk aandacht aan gaan schenken, is dat omdat ze het kwijtraken. Als u niet wilt wachten tot het te laat is, is het het beste om de haarcyclus te begrijpen, terwijl u nog steeds haaruitval kunt voorkomen en uw gezonde lokken kunt beschermen.

Je haar doorloopt verschillende stadia voordat het eruit valt. Het is jong en gezond in zijn vroege jaren en wordt dan oud totdat het sterft. Dit is een normaal proces, maar kan uit de hand lopen als het haar te snel uitvalt. Als u de haarcyclus beter begrijpt, kunt u voorkomen dat u voortijdig haar verliest. Het is ook de sleutel tot lang, gezond haar.

Over de haarcyclus
Je haar heeft verschillende fasen die het doormaakt voordat het sterft en eraf valt:

Anagene fase

Dit is de actieve fase waarin je haar snel groeit. Tijdens deze fase kan het haar tot 7 jaar groeien voordat het eraf valt. Het verlengen van deze fase is de sleutel tot het laten groeien van je haar. Je haarzakjes zijn actief en genereren veel haarlokken. Elke haarstreng klampt zich vast aan de hoofdhuid en heeft toegang tot voedingsstoffen om de groei te ondersteunen.

Catagene fase

Deze fase is kort en is het moment waarop haarlokken beginnen te krimpen van de hoofdhuid. Haarlokken in deze fase zijn vatbaar voor breken en uittrekken.

Telogene fase

Dit is wanneer je haar stopt met groeien. Het is echter een kans voor nieuwe haartjes om te groeien (ja babyhaartjes!). De rustende haren bereiden zich voor om uit te vallen.

Exogene fase

Dit is wanneer je haar eraf valt. Wees niet ongerust – elke haarlok bevindt zich in zijn eigen fase. Het afwerpen is volkomen normaal, omdat het ruimte maakt voor nieuwe haarlokken om te groeien! Wat alarmerend is, is wanneer het afstoten te veel is en u dunne plekken op uw hoofdhuid begint op te merken.

Wat kan de haarcyclus verstoren?
Haarverlies sneller dan het groeit, kan na verloop van tijd tot haarverlies leiden. Mannelijke kaalheid is een bekend probleem, maar vrouwen zijn zich de laatste jaren ook gaan concentreren op hun haargezondheid.

Er is een hormoon dat kaalheid bij mannen en vrouwen kan veroorzaken, bekend als DHT (dihydrogen testosteron). Hoewel het geen schadelijke effecten heeft op het lichaam, lijkt het de haarzakjes te beïnvloeden. DHT kan de groeifase (anagene) verminderen en de rustfase (telogeen) van haarzakjes verlengen. Na verloop van tijd worden de aangetaste follikels inactief en kunnen ze niet langer haar produceren.

Hoe kan ik vroegtijdig kaal worden voorkomen?
Het is belangrijk op te merken dat haargroei niet essentieel is om te overleven. Je lichaam stuurt voedingsstoffen naar meer cruciale delen van het lichaam, zoals je botten, spieren, tanden, hersenen, hart en longen. Met andere woorden, elk systeem dat nodig is om u in leven te houden, krijgt voorrang op uw haar. Omdat je haar een (niet-levend) verlengstuk van je lichaam is, zal het groeien nadat aan al je onmiddellijke behoeften is voldaan. Een goede voeding, hydratatie en stressmanagement zijn belangrijk voor het behouden van de haargroei.

Om te voorkomen dat DHT de haarzakjes verstopt, zijn er preventieve maatregelen die u kunt nemen om uw haar langer gezond te houden, waaronder:

  • Eet voedsel met veel voedingsstoffen, zoals fruit, groenten en voedingsmiddelen op basis van eiwitten – vis, kip en noten.
  • Blijf gehydrateerd – streef elke dag naar minstens 2 liter water.
  • Vermijd bewerkte junkfood en dranken, inclusief alcohol.
  • Train om de dag minstens 45 minuten.
  • Masseer uw hoofdhuid elke dag met schone vingers gedurende minstens vijf minuten.
  • Schakel over op kruidenproducten met ingrediënten die passen bij de porositeit van je haar. [link to hair porosity post]
  • Investeer in etherische oliën, zoals pepermunt en rozemarijn. Pepermuntolie verbetert de bloedtoevoer naar de hoofdhuid om het haar van voedingsstoffen te voorzien.

Hoe je nog langer haar kunt laten groeien
Om de haarzakjes actief te houden, stimuleert u de hoofdhuid met de bovenstaande stappen. Naarmate het haar echter langer wordt, heeft het meer onderhoud nodig. Om lang haar te krijgen en te behouden, heeft de hoofdhuid voortdurende stimulatie nodig en hebben de punten meer TLC nodig.

Langer haar betekent een langere route voor voedingsstoffen om van de hoofdhuid naar de punten te komen, wat resulteert in gespleten punten. Gespleten punten die naar boven blijven groeien, zorgen ervoor dat het haar zwakker wordt naarmate het loskomt van de hoofdhuid. Daarom zijn trimmen nuttig – ze verwijderen de dode en gespleten punten zodat het haar er voller uitziet.

Enkele verdere stappen die u aan uw haarverzorgingsroutine kunt toevoegen om de Rapunzel-look te krijgen en te behouden:

Maak je haar los van de punten en werk langzaam omhoog.

Draag je haar in een losse vlecht of knot voordat je gaat slapen (of op een winderige dag) om het te beschermen.

Slaap met een satijnen muts of op een satijnen kussensloop om ‘s nachts het vocht van je haar vast te houden.

Investeer in producten die inspelen op de porositeit van uw haar om de structuur het beste te ondersteunen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *