Categories
Uncategorized

Pop-artprinttrend in damesmode

Vandaag wil ik het hebben over de invloed van pop-artmode op moderne collecties. We zien modeontwerpers vaak verwijzen naar tijdperken van kunst of designelementen uit de kunst halen om kleding te maken of zelfs rechtstreeks afdrukken en schilderijen in hun textiel samplen. Commerciële partnerschappen worden tegenwoordig ook vaak gevormd, waarbij ontwerpers rechtstreeks samenwerken met kunstenaars aan hun collecties. Deze synergetische versmelting van creatief talent was echter niet altijd de norm.

pop-art invloed in de mode

Evolutie

Het was eerder tijdens het popart-tijdperk dat modeontwerpers en kunstenaars in dezelfde kringen socialiseerden, elkaar beïnvloedden en een cultuur deelden. Andy Warhol was een van deze vermengde kunstenaars die hechte vriendschappen met ontwerpers ontwikkelde. Hij begon zijn carrière als mode-illustrator voor tijdschriften als Vogue, dus het was logisch dat hij een van de eerste iconen van deze trend was die een stempel drukte op de modewereld door van zijn kunst papieren jurken te maken. Als wegwerpkledingstuk waren de papieren jurken het ultieme statement over de levensstijl van een consument, waarbij zijn Campbell’s The Souper Dress het meest herkenbaar en populair werd.

jurken geïnspireerd op pop-art

Later begonnen modeontwerpers zijn prints op hun kleding te verwerken, zoals Gianni Versace voor zijn voorjaarscollectie 1991 en daarna ook Christian Dior. Maar lang voor die collecties produceerde Warhols goede vriend Yves Saint Laurent in 1966 een show met de titel de Pop Art-collectie waarin openlijk werd verwezen naar deze kunstrevolutie. Zijn levendige, alledaagse toegankelijke collectie was een groot succes en bewijst dat mode het beste kan worden genoten als je er een beetje plezier mee kunt hebben.

Sinds de collectie van Saint Laurent is mode steeds meer geëvolueerd naar een formaat waar iedereen op een meer draagbare en betaalbare manier van kan genieten. Er zijn zelfs ontwerpers naar voren gekomen die hun algemene ontwerpfilosofie baseren op deze democratisering van mode. Dit omvat modeontwerper Jeremy Scott, wiens Moschino-collectie najaar 2014 sterk naar deze trend refereerde door in zijn ontwerpen de zwaargewicht commerciële goden Frito-Lay en McDonald’s te groeten.

artistieke modetrends

Zelfs vandaag, decennia na de revolutie, zijn er geen tekenen van het einde van Pop Art’s zelfverwijzende streak, met enorme merken zoals Nike en Vans die schetsen van Roy Lichtenstein in hun sneakers en hardlopers verwerken. Vanwege de immense populariteit die geworteld is in de universele taal van het consumentisme en de vrolijke, oogstrelende ontwerpen, blijft deze beweging de meest gerefereerde kunstbeweging in de mode.

De impact van popart op de modewereld – van kunst tot industrie en terug

Al sinds de opkomst van deze beweging in de jaren vijftig gaat ze hand in hand met de mode-industrie. In opstand tegen elitaire waarden en zelfreflexieve expressionistische beweging, omarmde deze trend alledaagse levenservaringen, introduceerde aspecten van massacultuur en bracht kunst dichter bij de nieuwe generatie Amerikanen, die alle voordelen van het consumentenparadijs in de welvaartsstaat van Amerika begonnen te ervaren. naoorlogs Amerika.

kunst in de mode

Pop-art maakte gebruik van bekende massacultuurbeelden, van advertenties tot andere banale objecten, en verpakte deze in sensationele en gewaagde kleurencombinaties. Richard Hamilton, een van de pioniers hiervan, beschreef popart altijd als “populair, tijdelijk, uitbreidbaar, goedkoop, in massa geproduceerd, jong, geestig, sexy, gimmickachtig, glamoureus, big business”. Al deze kwaliteiten die popart deelt met de consumentistische cultuur en mode-industrie als een van de belangrijkste kenmerken. Het duurde niet lang voordat popart en mode samensmolten. Popartiest introduceerde een helder kleurenpalet en een afdrukdefinitievorm, die door veel ontwerpers van die tijd en later als inspiratie werden gebruikt.

Huwelijk tussen popart en modeontwerp

De commerciële samenwerking tussen kunst en modeontwerp is niets nieuws voor ons. Elk jaar zien we kunst geïnspireerde collecties op de catwalks wereldwijd. Echter, vanwege zijn aard geworteld in het vieren van consumptiegoederen, levendige en pakkende patronen en het vermogen om de universele taal te spreken. Vrij van kunstelitarisme, was popart voorbestemd om de meest verwezen kunstbeweging in de mode-industrie te worden. Dit huwelijk tussen popart en mode-industrie begon zich in de jaren zestig te ontwikkelen en werd sindsdien niet meer verstoord. Opnieuw besliste de sociale context van het decennium de toekomst van deze specifieke verbinding. Tijdens de oorlog en de tijd van soberheid waren kleding praktischer en verenigd in hun ontwerp. De naoorlogse welvaart veranderde dat en nieuwe modeartikelen werden diverser.

popart modetrends

Tegelijkertijd won pop-art aan populariteit bij het reguliere publiek. Ontwerpers zagen deze nieuwe beweging als een potentiële inspiratiebron. In de jaren zestig bewogen modeontwerpers en kunstenaars zich in dezelfde kringen en beïnvloedden ze elkaars werk en maakten ze deel uit van dezelfde, gedeelde cultuur. Yves Saint Laurent was een van de eerste ontwerpers die een kunstwerk in een jurkontwerp veranderde en pop-art volledig ontdekte in zijn collecties. Niet toevallig portretteerde Andy Warhol hem ook in een van zijn zeefdrukken met vier panelen.

Popartmode – hier om te blijven

De modetrends van vandaag zijn waarschijnlijk een van de beste indicatoren om aan te geven dat pop-art vandaag de dag nog steeds populair is, net als in de afgelopen eeuw. In de wereld van massaconsumptie gedijt popart nog steeds op die culturele waarden die tot haar oorsprong hebben geleid. Er zijn zelfs mensen die nu geloven dat popartmode een op zichzelf staande beweging moet worden uitgeroepen. Er is meer dan een halve eeuw voorbijgegaan van de eerste Campbell’s Soup Dress tot Jeremy Scott’s vieringen van consumentisme in de Moschino-collectie van 2014 en toch staat pop-art sterker dan ooit in de modewereld.

damesoutfits geïnspireerd op pop-art

Of ze nu vertrouwen op de pop-art-ideeën of rechtstreeks inspiratie ontlenen aan pop-art-beelden, hedendaagse ontwerpers blijven terugkeren naar deze kunstbeweging. In de afgelopen jaren zagen we ook een opkomst van op graffiti geïnspireerde kledingstukken. Maar of street art de nieuwe pop-art wordt en zijn organische connectie met de mode-industrie verslaat, valt nog te bezien in de komende jaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *