Categories
Uncategorized

17 schoonheidsproducten die al meer dan 100 jaar bestaan!

Yardley is vandaag misschien onschadelijk, maar het is het oudste geregistreerde schoonheidsmerk ter wereld. Uit gegevens blijkt zelfs dat het bedrijf dat wel was officieel opgericht in 1770, begon het verhaal eigenlijk in de jaren 1600, toen koning Charles I een jonge man de concessie verleende om alle zeep voor de stad Londen te leveren.

Het belangrijkste ingrediënt in de zepen van Yardley London is altijd geweest lavendel, bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Tot op de dag van vandaag is er een speciale soort lavendel – Lavandula augustifolia – die exclusief wordt geteeld voor Yardley London in het zuiden van Engeland. Geen wonder dat het merk nog steeds koninklijke bescherming geniet, met Kate Middleton als de nieuwste leverancier.

Bonusfeit: in 1971 sponsorde Yardley het British Racing Motors-team in de Formule 1 Grand Prix. In 1972 stapte het bedrijf over naar McLaren, dat het tot 1974 sponsorde.

Perenzeep, 1807

Pears werd in 1789 opgericht door Andrew Pears als een kappersstudio in SoHo, Londen, en was oorspronkelijk gereserveerd voor een zeer exclusieve groep collega’s en edelen. In 1807 (dat is bijna 210 jaar geleden, mensen!) Kwam ‘s werelds eerste transparante zeepstaaf, die aanvankelijk werd aangekondigd als een’ English Complexion Soap ‘, vanwege de ultrazachte formule die bestaat uit glycerine en andere natuurlijke producten.

Het duurde drie maanden om te maken (doet het nog steeds!) En won de prijs voor zeep op de Grote Tentoonstelling in 1851.

peren-zeep-geschiedenisThayers Original toverhazelaar, 1847

Wat onderscheidde Thayers van een hele reeks bedrijven die profiteerden van de veelsoortige voordelen van toverhazelaar was dat het extract was gemaakt van de niet-gedistilleerde struik, waardoor de hoogste kwaliteit van therapeutische tannines behouden bleef. Tot op de dag van vandaag, meer dan 150 jaar later, kunnen maar weinig gezichtstoners concurreren met de huidversterkende eigenschappen van dit alcoholvrije samentrekkende middel.

thayers-geschiedenisBourjois Little Round Pot Blush, 1863

In 1863 creëerde de Parijse acteur Joseph-Albert Ponsin ‘s werelds eerste poederblush op basis van een complex recept: combineer zorgvuldig een afgemeten hoeveelheid poeder, water en parelmoer, meng voorzichtig, giet in ronde vormen en zet in de oven bakken. Nu, 150 jaar later, de kleine ronde pot van Bourjois blusher is verder gegaan dan toneelmake-up om een ​​van de bestverkochte lijnen van het merk te worden.

En voor verzamelaars die die originele iconische Little Round Pots gewoon niet kunnen weerstaan, lanceert Bourjois regelmatig limited edition vintage series.

bourjois-geschiedenisPenhaligon’s Hammam Boeket, 1872

Als een merk dat er niet één heeft maar vier van de originele melanges die meer dan een eeuw later in de schappen liggen, is dat geen verrassing Penhaligon’s heeft een aantal koninklijke warrants ontvangen. De parfumerie werd opgericht door William Henry Penhaligon, een kapper uit Cornwall die eind jaren 1860 naar Londen verhuisde en een winkel begon in Jermyn Street. Zijn eerste geur was Hammam Boeket, geïnspireerd door de bedwelmende aroma’s die afkomstig zijn van het naastgelegen Turkse bad.

Hammam Bouquet blijft tot op heden een favoriet van de klant, samen met Blenheim Bouquet (gemaakt in 1902 als een op maat gemaakte geur voor de hertog van Malborough), English Fern en Douro (beide 1911). Gelukkig voor liefhebbers van geschiedenis blijft zelfs het flesontwerp van William Penhaligon grotendeels ongewijzigd, met de flits van lint die ons terugvoert naar het Engeland van koningin Victoria.

penhaligons-geschiedenisVaseline, 1872

Zou u geloven dat oliebronnen in de mode kunnen zijn? In de handen van Robert Chesebrough is dat een ja. Cheseborough richtte Vaseline op toen hij olie zocht in Titusville, Pennsylvania. De waarneming dat arbeiders op booreilanden “staafwas” – het boorresidu – gebruikten om snijwonden en kleine brandwonden te genezen, sprak tot de verbeelding van de apotheek. Vervolgens bracht hij het grootste deel van een decennium door met het verfijnen van de staafwas tot de heldere, witte vaseline die werd Vaseline. De naam kwam van een combinatie van het Duits wasser (water) en Grieks oleon (olie).

Drogisterij-eigenaren waren echter niet onder de indruk en dus ging Cheseborough de weg op om zelf reclame te maken voor de waren. De modus operandi? Hij zou zijn eigen lichaam verwonden en vaseline op de aangetaste plekken smeren om de werkzaamheid ervan te laten zien (probeer dit niet thuis!).

Al snel verkocht Vaseline aan de snelheid van een pot per minuut en koningin Victoria ridderde Chesebrough in 1883 en vertelde de uitvinder dat ze het elke dag gebruikte!

Bonusfeit: Cheseborough at elke dag een lepel vaseline. Hoewel ik dit echt niet zou aanbevelen, werd de uitvinder 96 jaar oud.

Een ander bonusfeit: in 1886, Fabricage en bouwer meldde: “Franse bakkers maken veel gebruik van vaseline in cake en ander gebak. Het voordeel ten opzichte van reuzel of boter ligt in het feit dat, hoe oud het gebak ook is, het niet ranzig wordt. “

vaseline-geschiedenisListerine, 1879

Listerine, ontwikkeld door chemicus Joseph Lawrence uit Missouri als een chirurgisch antisepticum, is vernoemd naar Baron Joseph Lister, een pionier op het gebied van antiseptische chirurgie. Deze combinatie van menthol, thymol (tijm), eucalyptol (eucalyptus) en methylsalicylaat (wintergroen) is door de jaren heen gebruikt voor doeleinden variërend van gonorroe en het baden van chirurgische wonden tot het behandelen van keelpijn, het verzachten van insectenbeten en de vloer schoonmaken.

Listerine kwam echter pas echt op gang in 1895, toen het de aandacht trok van tandartsen. In feite werd het woord ‘halitosis’ (Latijn voor ‘slechte adem’) bedacht door het personeel van Listerine en dit werd het eerste vrij verkrijgbare mondwater dat zonder recept verkrijgbaar was.

Op een gegeven moment maakten ze zelfs Listerine-sigaretten!

Vandaag de dag blijft de 138 jaar oude vloeistof het oudste product in de Johnson & Johnson-portefeuille.

listerine-geschiedenisIvory Soap, 1879

Toen chemicus James Gamble, van Procter & Gamble, klopte extra lucht in een partij ivoren zeepstaven, creëerde hij niet alleen ‘s werelds eerste drijvende zeep (voordeel: hij zou niet verloren gaan tijdens het baden!) maar ook een zeep die 99,44% puur was. Ivoorzeep, dat al 138 jaar sterk is, heeft nog een ander goed gedocumenteerd gebruik: de zeepvlokken zijn sinds de jaren 1920 een nietje om “sneeuw” voor kerstbomen te creëren.

Bonusfeit: het naam ‘Ivory’ werd geadopteerd door Harley Procter nadat hij de 45ste Psalm had gehoord tijdens een bijbellezing.

WTF-feit: Onderzoekers vroegen kinderen in 1994 een zeepsmaaktest te doen en ivoorzeep smaakte het minst walgelijk. Ummm… !! ??

ivoor-soap-geschiedenisSmith’s Rosebud Salve, 1892

Smith’s Rosebud Salve, uitgevonden door Dr. GF Smith als een universele zalf om te helpen bij problemen zoals gesprongen lippen, branderig gevoel na het scheren, aambeien en luieruitslag, is nog steeds een van de meest multifunctionele producten die er zijn. Ik gebruik het persoonlijk voor alles, van een droge huid tot make-up (elke make-upartiest backstage zal je vertellen dat het de beste highlighter is!).

En hoewel de zalf nu ook in efficiëntere tubes zit, kan niets me wegslepen van de coole, vintage, apotheekachtige blikken. Geen wonder dat er 3.500 blikken van Smith’s Rosebud Salve worden nog steeds elke dag ergens ter wereld verkocht!

Shiseido Eudermine, 1897

Shiseido, opgericht in 1872 door Arinobu Fukuhar in Ginza, Tokio, was niet alleen de eerste apotheek in “westerse stijl” van Japan, het was ook degene die ijs op de markt bracht in het land. De Shiseido-ijssalon is in 1928 vertakt en is nog steeds in bedrijf.

Het eerste schoonheidsproduct van het merk – een verzachtende lotion genaamd Eudermine – werd gelanceerd in 1897. Deze lotion is 120 jaar later nog steeds te vinden op de toonbanken van Shiseido en in de originele verpakkingsstijl als je goed genoeg kijkt.

Nog een cultproduct – het Shiseido Rainbow Face Powder – wordt net op tijd voor zijn honderdjarig bestaan ​​gelanceerd als een gelimiteerde editie. Dit was een van ‘s werelds eerste gezichtspoeders voor kleurcorrectie en sfeerverlichting!

eudermine-shiseido-geschiedenisPond’s Cold Cream, 1907

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *