Categories
Uncategorized

MHD in Cambodja – Kappersopleiding die levens verandert

Happy Chandara Vocational Training Centre in Cambodja, opgericht in 2013 door de Franse ngo Toutes à l’école, biedt kansarme vrouwen van 17 tot 25 jaar gratis kappersopleiding – waardoor ze de vaardigheden, het zelfvertrouwen, de steun en de kans krijgen om hun carrière te starten en hun leven te veranderen.

We zijn sinds januari 2019 trotse supporters van het centrum en verstrekken gratis MHD-licenties aan alle docenten en studenten. Nederig en inspirerend, Happy Chandara is een centrum van uitmuntendheid – het is een waar voorrecht om iets terug te kunnen geven door deze ongelooflijke zaak te steunen.

Het leven is zwaar voor Cambodjaanse vrouwen, maar Happy Chandara verandert levens

Happy Chandara verandert levens

Het leven in Cambodja is moeilijk, vooral als je een meisje bent. Mede door een schaarste aan middelbare scholen op het platteland, worden meisjes vaak alleen naar het basisonderwijs geschoold. Voeg daarbij de hoge jeugdwerkloosheid en de armoede die onderwijs voor veel gezinnen onbetaalbaar maakt, en de waarde van een gratis onderwijsprogramma begint toe te slaan.

Als antwoord op deze uitdagingen opende Tina Kieffer, de oprichtster van Toutes à l’école, in 2006 de Happy Chandara-basisschool, gevolgd door een middelbare school in 2012, het kappersopleidingscentrum in 2013 en een high
school in 2015. Dit ongelooflijke project is exclusief voor meisjes en biedt zowel gratis onderwijs als gezondheidszorg. Momenteel zijn er 1400 studenten en 32 kappersstagiaires.

Kappersopleiding gegeven door de experts

Kappersopleiding gegeven door de experts

Na samengewerkt te hebben met Toni & Guy, Aveda Lifestyle en getraind te hebben bij Vidal Sassoon en Alexandre de Paris, verhuisden Charya Sam en haar partner Michel Mercey – wiens carrière een even illustere weg heeft gevolgd – in 2014 naar Cambodja.

Charya is nu directeur van het beroepsopleidingscentrum en geeft leiding aan docenten, het sociale team en het hoofdkantoor, en zorgt ook voor het welzijn van studenten. Ze deelt graag haar expertise met stagiaires. “Aanvankelijk opgericht op de middelbare school, is het doel van het trainingscentrum om studenten en jonge vrouwen van Happy Chandara de kans te geven om een ​​professionele vaardigheid te leren,” ze legt uit.

“We hebben besloten om het centrum te verplaatsen van de campus naar de hoofdstad van Phnom Penh, door het trainingscentrum boven de Chandara Concept Salon te plaatsen,” Charaya gaat verder. “Het idee is om een ​​salon te creëren met internationale standaarden, om onze studenten een afgeronde opleiding te geven en hen voor te bereiden op het werkende leven.”

Net als elders in de wereld is de schoonheidsindustrie ongelooflijk concurrerend. Het ervaren van de salonomgeving – en de kans krijgen om te wennen aan het onderhouden van klantrelaties terwijl ze Engels spreken – geeft studenten een voorsprong als het gaat om de arbeidsmarkt.

Dus, hoe raakte MHD betrokken bij deze geweldige zaak?

MHD raakt betrokken bij deze geweldige zaak

In 2019 kwam er een einde aan de vijfjarige sponsoring van het programma door L’Oréal. Dus waren Charya en Michel op zoek naar een nieuwe sponsor met de mogelijkheid om het geven van kwaliteitsvolle kappersopleiding te ondersteunen. Gelukkig leidde hun zoektocht hen naar ons!

“Happy Chandara heeft ons eerst benaderd via onze website en we hebben een videogesprek afgesproken”, MHD MD Mark Butcher legt uit. “Zodra we ontdekten dat het project vrouwen hielp met weinig of geen toegang tot onderwijs, waren we vastbesloten om op alle mogelijke manieren te helpen.” MHD meldde zich onmiddellijk aan om alle docenten en studenten onbeperkte toegang te geven tot ons platform.

“Onze MHD-ervaring was boven verwachting”, Charya is enthousiast. “Sinds onze eerste ontmoeting hebben ze constant contact gehad. We hebben één-op-één videosessies gehad om ons te helpen MHD te optimaliseren voor studenten en docenten. “

En we zijn net zo onder de indruk van wat Sarah Oglesby, onze Director of Operations, Happy Chandara’s noemt “Uitzonderlijke normen.”

Spotlight op de kappersopleiding van Happy Chandara

Spotlight op de kappersopleiding van Happy Chandara

Het Happy Chandara-trainingsprogramma duurt 16 maanden en omvat een stage van 4 maanden in een salon in Phnom Penh of Siem Reap. De cursus omvat lessen in Engels en wiskunde, ethiek, informatica en verkoop en marketing, en behandelt zowel de theorie als de praktijk van het kappersvak. Afgestudeerden ontvangen een staatsdiploma – C1 en C2 – gelijk aan NVQ-niveau 2 en 3. Bovendien profiteren studenten van gratis gezondheidszorg voor zichzelf en hun familieleden.

“Sinds 2014 zijn 151 trainees afgestudeerd aan het programma,” Charya legt uit. “Daarvan hebben er 13 hun eigen salons geopend, 65 werken in salons en 4 volgen een opleiding tot opvoeder. Dankzij de opname van lessen in Engels, IT en marketing, is één afgestudeerde nu de manager van Yves Rocher in Phnom Penh. “

De resultaten zijn fantastisch en getuigen van het ongelooflijke onderwijs dat Happy Chandara biedt. Het is echter niet allemaal eenvoudig zeilen. Het vinden van geld om het programma verder te laten groeien en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, is een constante strijd. Charya en haar team hebben ook te maken met problemen zoals slechte kwaliteit van de apparatuur en beperkte toegang tot professionele merken die te koop zijn in Cambodja. Internetconnectiviteit en toegang tot computers zijn ook uitdagingen.

De toekomst van Happy Chandara

De toekomst van Happy Chandar

Dus, wat zijn de doelen voor de toekomst?

Charya en Michel zitten vol met ideeën om geld in te zamelen en hun netwerk van partners uit te breiden, meer professionals in dienst te nemen en sponsors te vinden. Zo hebben kappers uit Frankrijk en Japan het project bezocht en demonstraties gegeven voor studenten.

Uiteindelijk is het doel om hun passie voor kappers te delen met zoveel mogelijk jonge Cambodjaanse vrouwen, hen de vaardigheden en het vertrouwen te geven om hun creativiteit te uiten, hun zakelijke vaardigheden te ontwikkelen en de loop van hun leven te veranderen.

Wie wil daar nou niet bij betrokken zijn ?!

Lees meer over het project

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *