Categories
Uncategorized

12 tandheelkundige ingrepen voor een goede tandgezondheid | Gezondheid

Regelmatige controles en een goede mondhygiëne helpen ons om ons gebit schoon, recht en mooi te houden. Ze fungeren als de eerste verdedigingslinie tegen mondgezondheidsproblemen. Van tijd tot tijd kunnen we problemen met onze tanden krijgen. Eenvoudige tandheelkundige ingrepen kunnen helpen om deze problemen op te lossen.

Tandheelkundige ingrepen kunnen preventieve processen, cosmetische behandelingen of kleine herstellende behandelingen zijn. Afhankelijk van uw behoeften heeft u wellicht een van deze procedures nodig om uw gebit in optimale conditie te houden.

1. Cosmetische tandheelkundige fineren

Veneers worden gebruikt om tandheelkundige problemen op te lossen, zoals scheve tanden, afgebroken tanden of verkleurde tanden. Ze helpen ook om de openingen tussen de tanden te dichten. Een fineer is een harde, beschermende buitenomhulling voor tanden van porselein of composietmateriaal. Het wordt geleverd in de vorm van een dunne schaal, die kan worden aangepast aan uw tanden en wordt gecementeerd aan de voorkant van uw tanden / tand.

2. Tandvullingen

Vullingen helpen structurele schade aan een tand of tanden te herstellen. Structurele schade kan optreden als gevolg van trauma, tandbederf, gaatjes of slijtage. Afhankelijk van het probleem met uw gebit, zal de tandarts de problematische gebieden verwijderen en vervolgens de tand / tanden opvullen.

Vullingen worden meestal gemaakt met porselein, tandharsvullingen, goud, zilver of amalgaam. Elk materiaal dat voor vullingen wordt gebruikt, heeft zijn voor- en nadelen. Uw tandarts helpt u te bepalen welk vulmateriaal het beste bij u past.

3. Tandimplantaten

Een tandheelkundig implantaat bestaat uit een kunsttand die op een metalen paal wordt geplaatst. Tandheelkundige implantaten worden gebruikt om echte tanden te vervangen die verloren of beschadigd zijn geraakt. De chirurgische plaatsing van tandheelkundige implantaten laat ze eruit zien en aanvoelen als echte tanden. Ze worden in de tandvleesrand ingebracht en helpen de symmetrie van uw gebit te behouden.

Implantaten maken kauwen en bijten gemakkelijk. Ze worden meestal gebruikt door oudere volwassenen die door veroudering hun tanden hebben verloren.

4. Kronen of petten

Kronen of doppen worden gebruikt om extreem vergane, bevlekte, beschadigde of misvormde tanden te repareren. Een tandkroon is een omslag of dop die op het deel van de tand boven het tandvlees wordt geplaatst. Tandkronen zijn een herstellende procedure en er zijn ongeveer twee bezoeken nodig om volledig te zijn geïnstalleerd. Een kroon is gemaakt van porselein, acryl, metaal of een combinatie van porselein gebonden aan metaal.

Voor voortanden worden kronen van puur porselein gebruikt om een ​​natuurlijke uitstraling te creëren. Porselein gebonden aan metaal of volledig metalen kronen wordt gebruikt voor tanden in de achterkant van de mond omdat ze sterker zijn. Kronen zijn een goed alternatief als de tand te zwak is om een ​​vulling te bevatten. Crown installatie vereist twee bezoeken om te voltooien.

5. Verlijming

Bonding is een herstellende procedure die wordt gebruikt om gebroken, bevlekte, afgebroken of vergane tanden te herstellen. Bonding kan worden gebruikt om de ruimte tussen de tanden te verkleinen. Bonding kan op oudere tanden worden gebruikt om een ​​jongere uitstraling te creëren. Bonding wordt gebruikt bij iedereen van jong tot oud omdat de hars kan worden vervangen om de groei van de tanden aan te passen.

Bij hechting wordt composiethars op de tanden aangebracht om de natuurlijke vorm en schoonheid te herstellen. De composiethars wordt gemengd tot een pasta, getint om te passen bij uw natuurlijke tandkleur en vervolgens in lagen op de tanden aangebracht. Laser- of ultraviolet licht wordt gebruikt om elke laag hars uit te harden, waarna de hars wordt gevormd en gepolijst om een ​​natuurlijke uitstraling te creëren.

6. Tanden bleken

Tanden zijn bevlekt door verschillende stoffen zoals voedsel, bessen, thee, koffie en sigaren- / sigarettenrook. Bovendien worden de tanden geel en worden ze donkerder naarmate u ouder wordt. Trauma kan ook tanden verkleuren. Er zijn verschillende opties beschikbaar voor het bleken van tanden, zoals thuisbehandelingen of een uitgebreide bleekbehandeling bij de tandarts.

7. Extracties

Extractie verwijst om verschillende redenen naar het verwijderen van een tand / tanden. Een vergane of beschadigde tand kan worden getrokken. Verstandskiezen worden ook verwijderd wanneer ze problemen veroorzaken of preventief om toekomstige problemen te voorkomen. Bij een orthodontische behandeling moeten mogelijk permanente tanden worden getrokken.

Soms hebben melktanden lange wortels waardoor ze er niet uit kunnen vallen, in dat geval moeten ze worden verwijderd. Het trekken of verwijderen van tanden komt vrij vaak voor en is een vrij gebruikelijke procedure.

8. Bretels

Beugels worden gebruikt om scheve tanden en overbites uit te lijnen en recht te trekken. Ze worden ook gebruikt om gaten tussen de tanden te dichten. Bretels oefenen druk uit op de tanden om ze geleidelijk in vorm te brengen en gaten te dichten. Ze zorgen ervoor dat de bijtdruk gelijkmatig over alle tanden wordt verdeeld. Beugels worden meestal gedragen door kinderen onder de 18 jaar, maar kunnen ook door volwassenen worden gebruikt.

9. Parodontale behandeling

Parodontale behandeling helpt tandvleesaandoeningen te verlichten. In het vroege stadium van tandvleesaandoeningen omvat de behandeling meestal het reinigen en schalen van tanden om de drie maanden. Bovendien moet goed flossen en regelmatig gebruik van medicinale mondspoeling worden gedaan. In het latere stadium van tandvleesaandoeningen kan parodontale behandeling laserchirurgie, diepe schaalvergroting en parodontale chirurgie omvatten.

10. Fluoridebehandeling

Fluoride is een element dat in de meeste tandpastabuizen aanwezig is. Fluoridebehandeling helpt tandbederf, opbouw van tandplak en gaatjes te voorkomen en kan binnen enkele minuten in het kantoor van de tandarts worden gedaan.

Na een behandeling moet u gedurende ten minste dertig minuten drinken, eten of uw mond spoelen om een ​​volledige opname van de fluoride te garanderen. U kunt elke drie, zes of twaalf maanden een fluoridebehandeling ondergaan. De frequentie van de behandelingen hangt af van het advies van uw arts en van uw mondgezondheid.

11. Tandbruggen

Een tandbrug dient als vervanging voor ontbrekende tanden. Tandbruggen vervangen ontbrekende tanden met pontic (kunstmatige vervangingen). bruggen zijn gemaakt van porselein, goud, legeringen of een combinatie van materialen. De pontic wordt op zijn plaats gehouden en met composietmaterialen verbonden met aangrenzende tanden.

Aangezien tandbruggen verbonden zijn met andere delen zoals het tandvlees, de kaak en de tanden, is het een prioriteit om uw tanden en tandvlees sterk en gezond te houden.

12. Kunstgebitten

Kunstgebitten fungeren als natuurlijk ogende vervangingen voor ontbrekende tanden of tanden die onomkeerbaar zijn beschadigd. tanden die verwijderbaar zijn. Kunstgebitten kunnen geheel of gedeeltelijk zijn. Een volledig kunstgebit wordt gebruikt bij personen die hun natuurlijke tanden hebben verloren of waarvan al hun natuurlijke tanden zijn verwijderd.

Gedeeltelijke prothesen vullen gebieden op waar permanente tanden verloren zijn gegaan. Het kunstgebit wordt op een metalen frame bevestigd, het metalen frame wordt vervolgens aan de tanden bevestigd. Kunstgebitten hebben net als natuurlijke tanden voldoende zorg nodig. Borstel uw kunstgebit met een zachte reiniger en zorg ervoor dat u ook uw tandvlees en tong reinigt. Houd uw kunstgebit vochtig als u het niet gebruikt.

Gevolgtrekking

Mondhygiëne is buitengewoon belangrijk. Naast het voorkomen van halitose, zorgt goede hygiëne ervoor dat uw gebit er schoon en gezond uitziet. Regelmatige tandartsbezoeken en onderzoeken zijn een must om de mondgezondheid te behouden en eventuele problemen aan te pakken. Sterke en gezonde tanden kunnen tot op hoge leeftijd meegaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *